Digitaal agile werken als voorbeeldprojectaanpak voor heel Defensie

Het Expertise Centrum E-Learning (EC-E) van Defensie wilde in 2019 zijn e-learning curriculum voor het pantserrupsvoertuig type CV9035-NL ombouwen van Flash naar HTML5. De reden: webbrowsers staakte de ondersteuning van Flash. Er zat tijdsdruk op het project, want de e-learning moest beschikbaar blijven. Het resulteerde in een voorbeeldaanpak waarbij ook burger-experts (waaronder een consultant van Adoptify) werden ingezet.

De uitdaging

De e-learning van de CV9035-NL bevat ruim 2000 slides ondergebracht in 40 modules. Behalve de ombouw naar HTML5 moesten de afzonderlijke lessen als Shareable Content Objects (SCOs) beschikbaar komen in Ilias, het Learning Management Systeem binnen Defensie. Hierdoor konden lessen  tot leerpaden worden gecombineerd. De modules bevatten interactieve elementen; van eenvoudige klikbare afbeeldingen tot animaties met diverse lagen en interacties en de cursist krijgt direct terugkoppeling als hij een module heeft doorlopen.

De oplossing

Het EC-E stelde een projectgroep samen van zes mensen met verschillende expertises. De projectgroep, met specialisten van binnen en, bij wijze van test ook buiten Defensie, had als taak om de modernisering van de e-learning te realiseren. Hiervoor is Microsoft Teams ingericht om soepel digitaal met elkaar samen te werken. De ombouw en inrichting van de e-learning is gedaan met Adobe Captivate 2019.

“De test met burger-experts geldt nu als voorbeeld voor het opzetten van digitale samenwerkingen binnen de defensie-organisatie”

Nog voor de corona-uitbraak was het team al helemaal op elkaar ingespeeld en werkte op een agile en zelfsturende manier al volledig digitaal samen. De eerste 2,5 maanden is er een content-analyse uitgevoerd en zijn Captiva templates gemaakt als basis voor alle SCO’s. Die zijn met behulp van JavaScript intuïtief en geschikt gemaakt voor een flexibele navigatie.

Het team heeft 55 uur aan online lesmateriaal vervaardigd dat bestaat uit foto’s, audiobestanden, schematische tekeningen, grafische objecten en animaties. De programma’s Adobe Illustrator en Photoshop zijn gebruikt voor aanpassing en conversie van grafische objecten. Voor de ontwikkeling van animaties zijn Hype (iOS) en Saola Animate (Windows) ingezet. Het team heeft het project 1 juli 2020 opgeleverd en medewerkers van EC-E ingewerkt om de vervolgwerkzaamheden uit te voeren. Anderhalf jaar na de start is het project afgerond. Een knappe prestatie, omdat de aanpak voor alle betrokkenen nieuw is. Bovendien kende ze elkaar niet en brak midden in de project coronapandemie uit.

Het resultaat

Het EC-E kan nu e-learnings aanbieden gebaseerd op individuele leerbehoeften van alle betrokkenen bij het onderhoud en operationeel gebruik van de CV9035-NL. Dit project was voor Defensie een test om burger-experts in te zetten en dat heeft goed uitgepakt. Sterker nog, de projectaanpak geldt nu als het voorbeeld voor de opzet van digitale samenwerking elders in de Defensieorganisatie.

Nieuwsbrief new

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je nog een vraag?

Michiel Willemse geeft je graag antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
STAY CURIOUS

Mis niets! Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten:

30Sep
Round Table

ONLINE WORKSHOP: Data-classificatie met MS365 voor gemeenten

Iedere gemeente wordt geconfronteerd met de Baseline Informatiebeveiliging Overheid. Wij zien dat veel gemeenten tegen dezelfde vragen aanlopen en vaak het wiel zelf opnieuw proberen uit te vinden. Dat ga…

06 sep
BLOG

De eerste maand van Adoptifier Ilja

Maak kennis met onze nieuwe Adoptifier. Ilja Boot vertelt over haar eerste maand bij ons en denkt nu al mee over de ontwikkeling van Adoptify! ‘Pling!’ En toen kwam de…

01 aug
BLOG

Dataclassificatie voor Gemeenten

Gemeenten worstelen met dataclassificatie bij de vormgeving van BIO en het Hybride werken. Als we na 1,5 jaar Covid-19 beperkingen de balans opmaken zien we dat het thuiswerken veel goeds heeft gebracht, maar ook dat gemeentes met een…

USER ADOPTIE EN CHANGE MANAGEMENT
Voor het succesvol introduceren van MS Teams en Microsoft 365
MEER WETEN?