Geef me geen klassikale training, betrek me en geef me een experience!

Je kent het wel van vroeger: les krijgen. Liefst achterin de klas zitten, beetje met je telefoon spelen (waren er die toen al?) en de lesstof lekker als achtergrondruis over je heen laten komen. Comfortabel? Ja! Effectief? Neuh! Gelukkig is daar de generatie die hier niets meer voor voelt.

Laatst las ik de whitepaper ‘Succesvolle introductie, on-boarding en adoptie van ICT in 5 stappen’.

De belangrijkste boodschap? “(..) dat organisaties als gevolg van de opkomst van Cloud technologie en daaraan gekoppelde fluid innovation medewerkers gericht en over langere tijd moet begeleiden in het gebruiken van de aangeboden digitale middelen.” Er wordt dus stellig neergezet, dat o.a. klassikale 1 of meerdaagse trainingen niet meer werken, simpelweg niet meer van deze tijd zijn.

Waarom dat niet meer werkt, kan heel makkelijk verklaard worden aan de hand van de komst van Generation Z naar de werkomgeving (Generation Z is inmiddels groter dan alle eerdere generaties, zie figuur 1). En eigenlijk verklaart dat ook het succes van de beschreven 5 stappen uit eerder aangehaalde whitepaper.

Wie is Generation Z?

Generation Z of Gen Z, is de logische opvolging van de zgn. Millenials; typisch geduid als mensen geboren tussen grofweg midden jaren ‘90 en midden jaren 2000. Het merendeel van Gen Z gebruikt het internet sinds zeer jonge leeftijd en zijn erg comfortabel in/met het gebruik van technologie en sociale media. Ze worden ingedeeld in de categorie Digital Natives en daarmee is technologie voor Gen Z zeer belangrijk. Mobiele technologie is voor Gen Z geen fenomeen, maar een onafscheidelijk onderdeel van hun leven.

‘Traditioneel klassikaal onderwijs niet meer acceptabel’

Een recent onderzoek[1] uitgevoerd door Time Magazine heeft opgeleverd dat het brein van de Gen Z populatie ‘differently wired’ is. Gen Z wordt aangetrokken door een ‘Technology and skills based’ leermethode, waarbij traditioneel klassikaal onderwijs en bijbehorende onderwijsmethodes niet langer acceptabel zijn.

Een andere studie[2], uitgevoerd door Barnes and Nobles, laat zien dat hedendaagse studenten weigeren passieve leerlingen te zijn: ze zijn niet geïnteresseerd in “op komen dagen voor de les, de les uit te zitten en aantekeningen te maken die ze van buiten leren voor een examen”. In plaats daarvan, verwachten ze volledig betrokken te worden en zelf deel uit te maken van het leerproces[3]. Sterker nog, Gen Z gedijt erbij wanneer ze de kans krijgen om een ‘meeslepende’ educatieve ervaring te hebben, ze vinden het zelfs fantastisch om er deel van uit te maken.

Als voorbeeld: in datzelfde onderzoek geeft 51% van de ondervraagde studenten aan dat ze het beste leren door het “gewoon te doen”. Nog slechts 12% geeft aan te leren door te luisteren. Ondervraagde studenten geven ook aan dat ze klassen-brede discussies en een interactieve klasomgeving verkiezen boven de traditionele wijze van lesgeven. En Gen Z, Digital Native als ze zijn, verwacht ‘gewoon’ dat digitale leermiddelen sterk geïntegreerd zijn in hun opleiding en dus ook in de werkpraktijk. Voor Gen Z is technologie immers al een volledig geïntegreerde beleving in ieder aspect van hun leven. En zij menen dat dat voor onderwijs en werk niet anders zou moeten zijn. Alle hiervoor genoemde resultaten uit de diverse onderzoeken passen niet in traditioneel klassikaal onderwijs!

Gen Z leidt de verandering in die binnen leren zal plaatsvinden. Zij is de drijvende kracht in de innovatie van nieuwe digitale leermiddelen, onderwijs- en trainingsstijlen en ongelimiteerde toegang tot informatie. En laten de eerder beschreven 5 stappen nu juist voor een belangrijk deel op die filosofie gebaseerd zijn. Kortom; wil je ook een succesvolle introductie, on-boarding en adoptie van ICT?

Neem eens contact met me op.

[1] http://time.com/3764545/future-of-education/

[2] https://www.bncollege.com/wp-content/uploads/2018/09/Gen-Z-Report.pdf

[3] https://www.forbes.com/sites/sievakozinsky/2017/07/24/how-generation-z-is-shaping-the-change-in-education/

Heb je nog een vraag?

Richard Berger geeft je graag antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WEEK 20 (2021) Hoe zet ik ruisonderdrukking in Teams aan

STAY CURIOUS

Mis niets! Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten:

10Nov
Webinar

Microsoft Discover: Hybrid work

Meer dan ooit moet je werknemers productief houden, klanten blijven bedienen, of je nu op afstand of op kantoor werkt, en je bedrijf op een veilige manier draaiende houden. Microsoft Discover:…

28Oct
Round Table

ONLINE WORKSHOP: Data-classificatie met MS365 voor gemeenten

Iedere gemeente wordt geconfronteerd met de Baseline Informatiebeveiliging Overheid. Wij zien dat veel gemeenten tegen dezelfde vragen aanlopen en vaak het wiel zelf opnieuw proberen uit te vinden. Dat ga…

12Oct
Webinar

Microsoft Discover: Hybrid work

Meer dan ooit moet je werknemers productief houden, klanten blijven bedienen, of je nu op afstand of op kantoor werkt, en je bedrijf op een veilige manier draaiende houden. Microsoft Discover:…

USER ADOPTIE EN CHANGE MANAGEMENT
Voor het succesvol introduceren van MS Teams en Microsoft 365
MEER WETEN?