Het SharePoint Framework vs MS Teams

Eind november ben ik samen met 5 Adoptify collega’s naar de European SharePoint Conference 2018 (ESPC18) in Kopenhagen geweest. Tijdens deze 4-daagse conferentie heb ik veel nieuwe dingen gezien, geleerd en vooral leuke mensen ontmoet.

Op maandag woonde ik ‘Mastering the SharePoint Framework’ bij die door Andrew Connell werd gegeven. Tijdens deze sessie werden de grondbeginselen van het ontwikkelen van een modern Web Part of Extension uitgelegd, alsmede welke basis ‘gereedschappen’ geïnstalleerd moeten zijn om überhaupt te kunnen starten met het ontwikkelen.

In deze blog leg ik in het kort uit wat het SharePoint Framework is en waarvoor het gebruikt wordt.

Wat is het SharePoint Framework?

Ik krijg regelmatig de vraag van klanten: “Ik lees in het O365 Admin center – Berichtencentrum veel meldingen over het SharePoint Framework, maar wat is het eigenlijk? En hoe kan ik het gebruiken?” Het antwoord op deze vraag is redelijk eenvoudig. Het SharePoint Framework (ook wel SPFx genoemd) is het nieuwe mobile-ready ontwikkel raamwerk wat door ervaren én beginnende ontwikkelaars gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van moderne custom aanpassingen voor zowel SharePoint Online, SharePoint 2016 (Feature Pack 2 vereist), SharePoint 2019 en Teams. Dit laatste betekent dat het te ontwikkelen Web Part / Extension op elk device gebruikt kan worden en de resolutie / plaats aangepast wordt aan de verhoudingen van het scherm.

Waarom het SharePoint Framework?

Sinds Microsoft de nieuwe modern SharePoint sites en Microsoft Groups lanceerde, is het niet meer mogelijk om de klassieke Web Parts op de modern pagina’s te gebruiken. In het verleden konden ontwikkelaars alleen custom Web Parts met Visual Studio voor Windows ontwikkelen, maar dat is met de moderne SharePoint site alleen nog maar mogelijk met SharePoint Framework.

Het SharePoint Framework en Microsoft Teams

Tijdens de sessie werd ook aangekondigd dat het vanaf SPFx versie 1.7 mogelijk is om een SharePoint Web Part te ontwikkelen die op zowel SharePoint Online, 2016 en 2019 én als een tab op Microsoft Teams gebruikt kan worden. Hierdoor maakt het voor de eindgebruiker niet meer uit of SharePoint of Teams gebruikt wordt. In de schermafdrukken hieronder zie je een 2-tal voorbeelden van sites die in de normale browser, mobile en in Teams getoond worden. Op de Homepage is een custom Web Part (de NASA Apollo Mission Viewer, met dank aan Andrew Connell) geplaatst die met het SharePoint Framework 1.7 is ontwikkeld.

Dit is nog maar een kleine greep uit de hoeveelheid mogelijkheden die het SharePoint Framework voor ontwikkelaars biedt.

Heb je vragen? Of heb je hulp nodig bij een vraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Heb je nog een vraag?

Jouke Stroosnijder geeft je graag antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WEEK 20 (2021) Hoe zet ik ruisonderdrukking in Teams aan

STAY CURIOUS

Mis niets! Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten:

01 aug
BLOG

Dataclassificatie voor Gemeenten

Gemeenten worstelen met dataclassificatie bij de vormgeving van BIO en het Hybride werken. Als we na 1,5 jaar Covid-19 beperkingen de balans opmaken zien we dat het thuiswerken veel goeds heeft gebracht, maar ook dat gemeentes met een…

“Vrijwilligers en medewerkers zijn super blij vanwege het gebruiksgemak”

De Kindertelefoon stroomlijnt interne informatievoorziening via SharePoint & Yammer   Kinderen die hun hart willen luchten, kunnen dit anoniem doen via De Kindertelefoon. Nemen ze contact op, dan krijgen ze…

24 nov
BLOG

Digitale Rituelen: Hoe ga je met elkaar om in een digitale werkomgeving?

De Corona crisis heeft het digitaal overleggen en samenwerken (met bijvoorbeeld MS Teams) in een stroomversnelling gebracht. Waar wij voor de eerste lockdown in maart nog tegen veel weerstand en…