Verandermanagement met de Prosci methodiek

Onlangs startte ik samen met mijn collega Kim Stoltenkamp en 6 andere professionals de Prosci® Change Management training. Deze 3-daagse training had tot doel om er achter te komen wat Change Management nu eigenlijk inhoudt,  waarom het zo belangrijk is om Change Management toe te passen en om in staat te worden gebracht om veranderingen effectief door te kunnen voeren.

We maakten kennis met de methodologie en tools van Prosci. Tijdens deze training realiseerde ik mij dat bij veranderingen binnen een organisatie de menskant nog wel eens onvoldoende aandacht krijgt of zelfs wordt vergeten. Het kan daardoor zijn dat een project niet het beoogde resultaat oplevert.

Wist je dat de nummer 1 succes factor van een groot/ingrijpend veranderproces , de zichtbaarheid van de sponsor en de actieve betrokkenheid van de sponsor is?

De sponsor is namelijk de aangewezen persoon om de ‘Why’ boodschap over te brengen. Met andere woorden: Waarom is deze verandering zo belangrijk voor de organisatie?

Ik realiseer mij dat er altijd veranderingen zullen plaatsvinden. Of het nu gaat om een werksituatie of om een privé situatie,  om een persoonlijke verandering of een verandering binnen je team of organisatie.

Verandering kan in eerste instantie weerstand oproepen (natuurlijke reactie), zeker als men niet goed bewust is waarom een bepaalde verandering überhaupt noodzakelijk is.

Je kunt niet verwachten dat je alle weerstand weg kunt nemen bij mensen, maar het is wel mogelijk om op een juiste manier om te gaan met weerstand. Door je in een vroeg stadium bewust te zijn van mogelijke weerstand kun je daar in het veranderproces rekening mee houden.

Terugkijkend op deze 3-daagse training realiseer ik mij welke rol de Prosci methodiek kan spelen bij veranderingen. Daarbij is mij vooral bijgebleven dat Prosci veel aandacht voor de menskant van de verandering heeft. Dit spreekt mij aan. Door oog én oor te hebben voor de mensen die de verandering ondergaan, stel je zowel de mens als de organisatie in staat om succesvol door een veranderproces te gaan.

Heb je nog een vraag?

Marc van den Berg geeft je graag antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WEEK 20 (2021) Hoe zet ik ruisonderdrukking in Teams aan

STAY CURIOUS

Mis niets! Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten:

10Nov
Webinar

Microsoft Discover: Hybrid work

Meer dan ooit moet je werknemers productief houden, klanten blijven bedienen, of je nu op afstand of op kantoor werkt, en je bedrijf op een veilige manier draaiende houden. Microsoft Discover:…

28Oct
Round Table

ONLINE WORKSHOP: Data-classificatie met MS365 voor gemeenten

Iedere gemeente wordt geconfronteerd met de Baseline Informatiebeveiliging Overheid. Wij zien dat veel gemeenten tegen dezelfde vragen aanlopen en vaak het wiel zelf opnieuw proberen uit te vinden. Dat ga…

12Oct
Webinar

Microsoft Discover: Hybrid work

Meer dan ooit moet je werknemers productief houden, klanten blijven bedienen, of je nu op afstand of op kantoor werkt, en je bedrijf op een veilige manier draaiende houden. Microsoft Discover:…

Digi Fit Index Scan
Ontdek het digitale potentieel van je medewerkers en jouw organisatie
MEER WETEN?